Frittata warzywna (2 porcje, porcja: 320 kcal)
Składniki:
- 4 jajka
- kulka mozarelli o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 cukinia
- 1 cebula
- pół papryki
- oregano, bazylia, tymianek (kto co lubi i kto co akurat ma pod ręką), sól, pieprz
Przygotowanie
W skrócie: podsmażyć warzywa, rozmieszać jajka, dodać startą mozzarellę i przyprawy, wstawić do piekarnika, gotowe!
Extended version z relacją zdjęciową i wrażeniami:
Cukinię, cebulę i paprykę trzeba pokroić w miarę drobno.
Na średnich oczkach starłam mozarellę. Można utrzeć mniej niż całą kulkę, ale jeśli ktoś jest takim serowym łasuchem jak ja, niech się nie krępuje! :)
Cebulkę podsmażyłam na ukochanym oleju kokosowym. Oczywiście można użyć zwykłego, ale uważajcie na ilość. Czerwona cebulka podsmaża się trochę dłużej niż biała. Później dodałam resztę warzyw i dalej trzymałam na ogniu ciągle mieszając, aż były lekko podduszone.
Podduszone warzywa wyłożyłam do niedużej silikonowej serduszkowej foremki (takie tanie, a tyle szczęścia - polecam!). W przypadku zwykłej formy musiałabym dodatkowo wyłożyć ją papierem do pieczenia.
W misce dobrze rozmieszałam 4 jajka. Pierwszy raz w życiu trafiły mi się "bliźniaki" w tej ilości - 4 na raz! Na zdjęciu widać tylko 3, bo stwierdziłam początkowo, że skoro wszystkie są "podwójne", to spokojnie wystarczy, jednak zmieniłam zdanie po połączeniu masy z warzywami i dodałam jeszcze jedno, które również okazało się podwójne ;)
Do masy jajecznej dodałam przyprawy i startą mozzarellę, a potem wylałam ją równomiernie na warzywa.
Pa pa, frittato! Baw się dobrze przez 15-20 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni!
Na koniec złamałam frittacie serce podzieliłam frittatę na pół i zjadłam, póki ciepła!
Co się tyczy cyferek:
Białka: | 55 g |
Tłuszcze: | 36 g |
Węglowodany: | 26 g |
Przepis (+ moje drobne zmiany) pochodzi ze wspaniałego bloga Sióstr Fit, który serdecznie polecam!
Życzę wszystkim miłego i aktywnego poniedziałku!
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz